Ova gljiva raste u tlu bjelogoričnih šuma, izuzetno je cijenjenja.
Tartufe su poznavali stari Egipćani, Ciceron ih je
smatrao istinskom djecom Zemlje, u svojim djelima ih spominje Teofrastu
4. stoljeću prije Krista, a svoj put prema svjetskim trpezama su
započeli već krajem 15. stoljeća. Tad su ih počeli obožavati u
Périgordu, a prvu je knjigu o tartufima 1564. godine napisao Alfonso
Ciccarelli. Francuski botaničar Joseph Pitton de Tournefort prvi ih je
podrobnije promatrao i opisivao početkom 18. stoljeća, a stotinjak
godina poslije tartufe su počeli znanstveno istraživati u Italiji (Carlo
Vittadini), te nešto kasnije u Francuskoj (braća Louis-René i Charles
Tulasne).
Tuber spp. je rod Ascomycetes koji najčešće vegetiraju u krečnjačkim tlima u mikoriznoj zajednici sa relativno širokom grupom vrsta listopadnog drveća: hrast (Quercus spp.), grab (Carpinus spp.) lijeska (Corylus spp.), topola (Populus spp.), bukva (Fagus spp.). Rod Tuber spp. producira plodno tijelo koje se u obliku gomolja nalazi pod zemljom trivijalnog naziva tartuf. U završnoj fazi vegetacije svako plodno tijelo ispušta vrlo specifičan i jak miris po kojem ga nalaze životinje kao psi i svinje koje imaju jako osjetilo mirisa. Tuber spp. pokazuju značajne razlike u geografskoj distribuciji. U svijetu je (Indeks fungorum) zabilježeno 87 vrsta gljiva roda Tuber dok su 32 vrste zabilježene u Europi. Posebno su ekonomski važne dvije vrste bijeli tartuf Tuber magnatum Pico po kojem je poznata Istra i crni tartuf Tuber melanosporum Vitt. Cijene im ovise o ponudi na tržištu ali prosječna cijena za bijeli tartuf je 3000 – 4000 eura/kg dok je cijena za crni tartuf do 500 eura/kg.
Tuber spp. je rod Ascomycetes koji najčešće vegetiraju u krečnjačkim tlima u mikoriznoj zajednici sa relativno širokom grupom vrsta listopadnog drveća: hrast (Quercus spp.), grab (Carpinus spp.) lijeska (Corylus spp.), topola (Populus spp.), bukva (Fagus spp.). Rod Tuber spp. producira plodno tijelo koje se u obliku gomolja nalazi pod zemljom trivijalnog naziva tartuf. U završnoj fazi vegetacije svako plodno tijelo ispušta vrlo specifičan i jak miris po kojem ga nalaze životinje kao psi i svinje koje imaju jako osjetilo mirisa. Tuber spp. pokazuju značajne razlike u geografskoj distribuciji. U svijetu je (Indeks fungorum) zabilježeno 87 vrsta gljiva roda Tuber dok su 32 vrste zabilježene u Europi. Posebno su ekonomski važne dvije vrste bijeli tartuf Tuber magnatum Pico po kojem je poznata Istra i crni tartuf Tuber melanosporum Vitt. Cijene im ovise o ponudi na tržištu ali prosječna cijena za bijeli tartuf je 3000 – 4000 eura/kg dok je cijena za crni tartuf do 500 eura/kg.
Po Europi se najviše pojavljuje ljetni tartuf Tuber aestivum Vittadini (1831), sinonim T. uncinatum
(Wedén et al. 2005) koji nema jaki mirisa ili okusa kao dvije
spomenute vrsta. Prodajna cijena varira od 75 do 155 eura /kg. U Bosni i
Hercegovini nisu znanstveno zabilježeni tartufi mada postoji cijeli niz
nalaza koji pokazuju kako i naša zemlja obiluje ovom delicijom.
Analiza slučaja
Na području Općine Jajce na obroncima planine Ranče 28.
listopada u 16h sa psom pasmine Lagotto Romagnolo g. Tihomir Radovac
pronašao je u na visini od 906 m GPS 44o21, 50.31“ / 17o22,30.53“ ispod niskog graba više komada crnoga (ljetnoga) tartufa Tuber aestivum.
Po neslužbenim izvorima i na drugim lokacijama u Bosni i Hercegovini
pronađen je značajan broj primjeraka tartufa, ali oni nisu bili
dostupni analizi.
Plodno tijelo:
nepravilno okruglo tijelo, ponekad spljošteno, veličina
je 20 – 100 mm, crno do crno smeđe boje, tvrdo, peridij prekriven
piramidalnim višekutnim bradavicama 3-12 mm koje imaju do
4-6 strana. Bradavice su zatupljenog vrha sa sitnim
crticama kao da su ispucale. Gleba je kompaktna, čvrsta, mesnata,
mramorirana, bijela na početku vegetacije, kasnije svjetlo smeđe, pred
kraj vegetacije tamno smeđe boje koju kao mozak prožimaju bijele tanke
vijugave žilice. Bez promjene boje na presjeku.
Miris:
intenzivan, vrlo jak, ugodan, podsjeća na prženi slad.
Okus:
blag, podsjeća na okus oraha ili lješnjaka
Upotrebljivost:
Jestiv, izvrsne kakvoće
Ekologija:
vegetira od svibnja do studenoga na vapnenim terenima na
različitim nadmorskim visinama 1600 m nadmorske visine u ektomikorizi
sa različitim vrstama drveća i grmlja. Vjerojatnoća pronalaska je veća u
podnožju stabala gdje je šuma rjeđa i bez vegetacije ili niskoga rasta.
Tlo može biti kamenito, lagano pjeskovito, vapnenasto, s humusom i
vodopropusno na podlozi trijasa, jure ili krede. Poželjan je izvjestan
postotak glineno-ilovastih čestica koje zadržavaju više vlage. Dublji
slojevi su prilično čvrsti, što pomaže korijenu da se razvije bliže
površini zemlje. S obzirom na to da im je potrebno dosta sunčeve
svjetlosti, povoljno tlo za rast crnih tartufa treba biti manje od 30%
prekriveno stablima i slabo prekriveno grmljem. Potvrđena prirodna
staništa crnih tartufa nalaze se u cijeloj Bosni I Hercegovini. Plodno
tijelo se pojavljuje plitko u zemlji za razliku od bijelog tartufa T.magnatum koji vegetira do 30 cm duboko u zemlji. Najčešće dendrološke vrste s kojim je u ektomikorizi su: hrast (Quercus spp.), grab (Carpinus spp.), topola (Populus spp.), bukva (Fagus
spp), divlja trešnja (Prunus avium), jasen (Fraxinus spp.), brijest (
Ulmus), bor (Pinus), lješnjak (Corylus spp.), divlja kruška (Pyrus
piraster), trnina ili crni trn (Prunus spinosa) . Pojavljuje se u Europi
i sjevernoj Africi.
Mikroskopski opis:
Spore široko eliptične, zaobljena, okruglaste, bezbojne
kada je gljiva mlada, poslije žućkasta do smeđe, površine prekrivene
mrežom, alveole su nepravilne, višekutne. Ascusi imaju vrećasti oblik te
kratku peteljku, sadrže 1 – 5(6) spora, a najčešće imaju 2 -4 spore.
Zaključak:
Kao i zemlje u okruženju Bosna i Hercegovina je prava riznica biološke raznolikosti pa tako i gljiva roda Tuber.
Staništa sjevernog dijela Bosne i Hercegovine imaju karakteristike
najboljih staništa tartufa, a cijela Hercegovina po svojoj geološkoj
strukturi ima karakteristike vrlo slične geološkoj strukturi tla u
Istri, međutim godinama nisu rađena značajnija istraživanja i
prikupljanje ovih gljiva. Bosna i Hercegovina je zemlja koja je vrlo
bogata različitim vrstama gljiva roda Tuber. U našim istraživanjima pronađeno je nekoliko vrsta gljiva roda Tuber
koje ćemo po analizi objaviti. Tartuf definitivno može postati značajna
komercijalna djelatnost i turistička aktivnost, ali i dio gastronomske
ponude.




Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.