Dnevnica za
branje šparoga u Njemačkoj je 150 eura, radni dan traje od osam do 10
sati, a uključena je i pauza, piše Net.hr, napominjući da su nedjelje
neradne.
“U
sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i po
eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plaća,
tako da s njihove strane gotovo uopće nema interesa za tako naporan, a
slabo plaćen posao. No, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i
Poljacima”, kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskoga gospodarskog
saveza u Frankfurtu za Slobodnu Dalmaciju.
Od
navedenog iznosa plaće odbija se porez. Sezonski radnici taj plaćeni
porez mogu dobiti natrag, ako ulože zahtjev na kraju porezne godine, ali
je problem što malo sezonskih radnika poznaje zakon, pa nisu upoznati
ni s tom mogućnošću.
Na internetskim forumima također se razmjenjuju informacije o odlasku u Njemačku i radu na ovakvim poslovima.
Mišljenja
su podijeljena – od oduševljenja brzom zaradom, do razočaranja visokim
cijenama, posebno cigareta i drugih tzv. luksuznih artikala.
Kao
nedostaci navode se i rad po “cijeli dan” (nije precizirano), pauza za
ručak od sat vremena (navodno smještaj u radnim barakama i jedan obilan
obrok stoje 10 eura po danu), a radi se svim danima osim nedjelje.
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.